Mia Carlsson om den historiska medaljen i Svenska Cupen

På lördag möter KDFF ett annat KDFF-lag, det vill säga Kungsbacka DFF. Matchen ingår i den fjärde omgången av Svenska Cupen. En turnering som KDFF hade fina framgångar i under säsongen 2013/2014 då laget tog silver, klubbens första och hittills enda medalj någonsin. En av spelarna i dagens trupp som var med i laget är mittbacken, Mia Carlsson.

I semifinalen i Svenska Cupen säsongen 2013/14 mötte KDFF KIF Örebro på Vilans IP. KDFF tog ledningen i matchen genom Johanna Rasmussens 1-0-mål i den 41:a minuten, när hon kunde stöta in bollen i öppet mål efter ett inlägg från högerkanten. 1-0 skulle stå sig till den 58:e minuten när KDFF fick frispark på vänsterkanten. Johanna Rasmussen tog hand om frisparken och slog ett inlägg som Mia Carlsson nickade i mål.

– Hon (Johanna) fick en härlig skruv på den och jag kommer ihåg att jag kände ett övertag gentemot min försvarare. När bollen kom, bröt jag mig loss och tryckte in bollen med huvudet. Just i det ögonblicket kändes det som att det skulle krävas otroligt mycket för att vi skulle släppa in Örebro i matchen, säger målskytten Mia Carlsson.

Det blev inga fler mål i matchen, utan KDFF vann matchen med 2-0 och klubben var klart för en historisk cupfinal, sin första någonsin. Där skulle skånskorna möta Linköpings FC, som inför finalen hade vunnit tre cupguld (2006, 2008, 2009).

– Känslan inför finalen var spänd men vi pratade mycket i gruppen innan matchen att njuta av ögonblicket och inte känna någon press. Linköping hade gjort ett bra engagemang runtomkring och det kändes verkligen som en viktig match, säger Mia Carlsson.

Inför publiken på Linköping Arena tog KDFF ledningen med 1-0 när Susanne Moberg vann bollen och frispelade Marija Banusic som satte bollen mellan benen på målvakten Katlynn Fraine efter bara tre minuter.

– Det var otroligt skönt att få en så pass snabb ledning. Sådana mål är så otroligt sköna att få göra och det gav mycket energi, säger Mia Carlsson.

Linköping kvitterade dock bara tre minuter senare genom Fridolina Rolfö.

– 1-0-målet kanske gav oss för mycket energi och att vi efter målet blev för hetlevrade i situationerna och bjöd dessvärre in Linköping i matchen genom att släppa in ett mål så snabbt efter.

Linköping tog över matchen efter sitt kvitteringsmål och i den 58:e minuten kom så östgötarnas segermål. Mariann Gajhede Knudsen kunde slå in bollen i mål efter en retur av KDFF:s målvakt, Hedvig Lindahl. Resultatet stod sig matchen ut vilket betydde att KDFF förlorat finalen med 1-2 och tog silver.

– Direkt efter slutsignalen var det extremt tungt att ha tappat en ledning till förlust. Men den känslan gick över under natten. Istället kunde vi minnas och glädjas över alla de KDFF-supportrar som tagit sig till Linköping, arrangemanget och att vi i klubben på något sätt ändå gjort historia. Att ha fått spela den finalen ger en ”blodad tand” inför varje cupår, minst sagt, säger Mia Carlsson som ser fram emot lördagens match mot Kungsbacka DFF i fjärde omgången av Svenska Cupen.

– Personligen är jag otroligt taggad inför en tävlingsmatch så här snabbt in på året. Det gör att träningarna innan får ett tydligare syfte, det känns på spelarna att matchen gäller något och jag tycker att vi ser och känns starka, även fast det bara är februari.

– Matchen innan mot Asarum visar att vi har något bra på gång i gruppen. Nu gäller det bara att ta tillvara på den känslan och få med samma ”flow” in i matchen mot Kungsbacka, säger Mia Carlsson som sänder en hälsning till alla KDFF-supportrar.

– Som supporter hade jag INTE velat missa att få se vår första tävlingsmatch för säsongen!

Fotnot: Andra spelare i dagens KDFF-trupp som också var med i silver-laget i Svenska Cupen 2013/14 var Alice Nilsson, Lorca van de Putte, Therese Ivarsson och Sif Atladottir (missade finalen på grund av skada). Brett Maron var lagets målvaktstränare.

I videoklippen nedan kan ni se sammandrag från semifinalen och finalen.