Brett Maron återvände till KDFF

                                                               Foto: Joel Andersson

Hon mötte Elisabet Gunnarsdottirs dåvarande lag på Island, Valur. Målvakten Brett Maron imponerade då så pass mycket att Elisabet värvade henne till Kristianstads DFF, och efter ett års spel i KDFF under 2009 kom hon sedan tillbaka igen år 2013 vilket innebär att hon sammanlagt varit i KDFF i sex säsonger. 

Brett Maron kom första gången till KDFF mellan mars- november 2009.

– Under 2008 tog jag examen från college och flyttade till Island för att spela en sommar med ett lag som heter Afturelding. Jag behövde lite mer erfarenhet innan jag skulle vara redo att spela i en högstaliga. Lyckligtvis coachade ”Beta” (Elisabet Gunnarsdóttir) de isländska mästarna Valur, så jag hade möjlighet att spela mot hennes lag i ligan. Hon blev följande år tränare i KDFF och jag kom i kontakt med henne på Island. Hon erbjöd mig möjligheten att komma och spela för henne i en av de bästa ligorna i världen och jag tog chansen, säger Brett Maron och fortsätter:

– Efter säsongen 2009 började jag spela i damernas högstaliga i USA. Under 2010 spelade jag för Atlanta Beat och under 2011 spelade jag för MagicJack i Florida. 2012 flyttade jag utomlands igen och spelade för Valur FC på Island.

Varför kom du tillbaka till KDFF 2013?

– Jag kom tillbaka till KDFF igen för att jag kände att jag hade mer att ge i klubben. Jag kände att jag kunde göra ett större avtryck denna gång i laget och i ligan och jag ville bevisa det för mig själv. Samtidigt tror jag verkligen på ”Beta” och jag ville spela för henne igen. Jag kunde även få möjlighet till att utveckla min teknik i spelet med fötterna eftersom jag kunde få individuell träning av ”Bjössi” (Björn Sigurbjörnsson).

Brett Maron var KDFF:s målvaktstränare under säsongen 2014.

– Jag tyckte det skulle vara en unik möjlighet för mig då jag kunde bidra till spelet på ett annat sätt, samtidigt som jag kunde lära mig så mycket som möjligt av två fantastiska mentorer i ”Beta” och ”Bjössi”. Jag är mycket tacksam för det året, eftersom det tillät mig att växa ännu mer i min spelarkarriär, med hjälp av de detaljer som jag uppmärksammade på ett annat sätt när jag var målvaktstränare, säger Brett.

Brett Maron berättar att hennes tid i KDFF har varit utvecklande både som fotbollsspelare och som person.

– Hela mitt perspektiv på livet och fotbollen har förändrats sedan jag flyttade hit. Först som en amerikansk spelare tror du att du kommer spela utomlands under en kortsiktig period, eftersom den amerikanska ligan är en av de starkaste i världen så det skulle vara uppenbart att spela där på lång sikt om du är därifrån. Men jag blev helt tagen av KDFF och mina band till klubben och de inblandade personerna både i och runt klubben, berättar Brett som säger att hon brinner för att arbeta i klubbens ungdomslag och att hon tillbringar mycket av sin fritid att coacha de unga målvakterna i klubben. Samtidigt njuter hon av att vara med sina lagkamrater och av den dynamik som finns i A- laget.

– Det är en mycket speciell atmosfär. Laget är som en familj som är ovanlig att hitta och du lämnar bara den typen av miljö om du verkligen måste, säger Brett och fortsätter:

– Till sist respekterar jag och tror verkligen på våra tränare och att sådana duktiga tränare tror på dig som spelare kan förändra ditt spel. För att göra en lång historia kort så har jag lärt mig att livet inte handlar om var du befinner dig på en karta, utan det handlar om att vakna upp och vara passionerad för saker i ditt liv, både på och utanför planen, säger Kristianstads DFF:s målvakt Brett Maron.