Lorca var med och skrev historia

Foto: Joel Andersson.

KDFF:s vänsterback blev nominerad till Belgiens bästa damfotbollsspelare 2016, och var med och skrev historia när Belgien kvalificerade sig till EM för första gången. 

– Det var en otrolig känsla när vår tränare berättade för oss att vi var kvalificerade. Nästan alla grät. Slutligen gjorde vi det. Vi skrev historia med hela laget, säger Lorca van de Putte.

Lorca van de Putte gjorde sin debut i det belgiska landslaget år 2009 mot Rumänien när hon var ungefär 19 år. Nu har hon spelat 54 landskamper för Belgien och deltagit i fyra kvalifikationer för VM och EM.

– Att spela i landslaget har gett mig möjlighet att spela mot riktigt starka lag i nästan alla europeiska länder. Att spela i landslaget är en trevlig variation i min yrkeskarriär. Det är också naturligtvis en ära att spela för landslaget. Vi är ett lag som gör framsteg. Vi har klättrat till 25:e plats i FIFA-rankingen, säger Lorca.

Kan du beskriva det belgiska landslagets spelstil?

– Mot starka motståndare spelar vi utifrån en stark defensiv organisation med snabba kontringar. Vi har mycket bra anfallare som Tessa Wullaert (Wolfsburg), Janice Cayman (Montpellier) och naturligtvis Tine (Schryvers). Fler och fler av mina lagkamrater spelar utomlands, i den tyska, franska och nederländska ligan, vilket utan tvekan höjer vår nivå, säger Lorca som hyllar Damallsvenskan:

– Människor i Belgien ser upp till den svenska ligan, som är en av de starkaste i Europa. Våra motståndare i Damallsvenskan är bland de bästa i Europa. Jag försöker också få mina belgiska lagkamrater att spela i en liga utomlands, särskilt i Damallsvenskan och bli en professionell fotbollsspelare.

Hur känns det att få representera KDFF i landslaget?

– Jag är tacksam och stolt över att jag är en del av denna fantastiska klubb. KDFF är en riktig familj med ett stort hjärta. Jag har aldrig upplevt detta i en annan klubb tidigare. Detta är mitt femte år i KDFF och blivit mitt andra hem, säger Lorca.

För två veckor sen spelade Lorca Cyprus Women’s Cup med det belgiska landslaget. Motståndarna i gruppen var Schweiz, Italien och Nordkorea. Belgien kom trea i gruppen och fick spela mot Österrike i en match om sjundeplatsen i turneringen.

– Vi spelade oavgjort 2-2 mot Schweiz i vår först match, vi vann mot Italien med 4-1 och förlorade mot Nordkorea med 1-4. Tyvärr blev jag skadad i den tredje matchen, vilket gjorde att jag var tvungen att hoppa över den sista matchen mot Österrike. Vi vann den matchen på straffar och slutade på en sjunde plats i turneringen. Vi kan se tillbaka på turneringen med en bra känsla. Men fortfarande har vi en hel del att göra innan EM. Nordkorea var fysiskt riktigt starka. Vi behöver fortsätta med att arbeta på det, säger Lorca.

Belgien ska, som Lorca säger, spela i EM för första gången någonsin, ett EM som arrangeras i sommar i Nederländerna. Nu berättar hon om hur det gick till när spelarna i Belgien fick reda på att de var kvalificerade för EM.

– Vi vann i Serbien som var vår näst sista match. Vi var så glada, men vi var tvungna att vänta på de övriga resultaten från andra länders matcher. När vi landade och var tillbaka i Belgien läste vår tränare hur det hade gått i de andra matcherna. Det var en otrolig känsla när vår tränare berättade för oss att vi var kvalificerade. Nästan alla grät. Slutligen gjorde vi det. Vi skrev historia med hela laget, berättar Lorca och fortsätter:

– Det belgiska damfotbollslandslaget får en hel del stöd nu. Antalet personal kring laget blir fler och blir mer professionell. Uppslutningen från publiken växer. I vår sista kvalmatch mot England i Leuven var det cirka 7 000 åskådare, i början av min karriär var det ett par hundra.

I gruppen i EM kommer Belgien möta Danmark, Norge och värdnationen Nederländerna.

– Vi har ett starkt lag, men vi måste vara medvetna om att lottningen inte var så fördelaktig för oss. Vi är i dödens grupp med Danmark, Norge och Nederländerna: tre mycket starka motståndare. Vi kommer inte att föra spelet, men vi kommer att försöka ha en bra organisation och mycket snabbt kontringsspel, säger Lorca.

I februari i år blev Lorca nominerad till den bästa damfotbollsspelaren i Belgien 2016.

– Jag blev såklart stolt över att bli nominerad. Det var en sådan upplevelse att vara på galan. Den sändes på TV och alla inom den belgiska fotbollen var där. Man kan jämföra det med Fotbollsgalan i Sverige. Min lagkamrat och rumskamrat i det belgiska landslaget, Tessa Wullaert (Wolfsburg), vann guldskon. Hon är en fantastisk spelare som verkligen förtjänar det priset. Jag hoppas att hon blir enastående i EM, säger Lorca van de Putte