Moa Olsson får chansen från start i genrepet.

Imorgon gäller det. EN match återstår innan en ny säsong drar igång. Ytterligare en fotbollssäsong i högsta ligan för vissa. Den allra första för några. Och visst är det kul att se individer med så olika erfarenhet, stå enade ute på plan för att spela 90 minuter tillsammans.

För en spelare i KDFF kan säsongen 2016 bli det genombrott hon väntat på. Moa Olsson kom till KDFF 2011 från Everöds IF. Hon har varit målvakt för U19-laget tillsammans med Sara Mattson sen hon kom tillbaka från den korsbandsskada hon drabbades av 2014. Att vara målvakt har dock inte alltid varit ett självklart val, Moa spelade både som mittback och mittfältare innan hon i KDFF blev omskolad till målvakt.

I morgondagens match kommer hon att vakta målet då Brett Maron fortfarande inte är tillbaka från den handskada hon ådrog sig i matchen mot Kopparberg Göteborg annandag påsk.

Vad är din känsla inför matchen imorgon?

– Jag tror och hoppas att det blir ett bra genrep för alla spelare. För mig blir det viktigt att ha bra fokus på uppgiften och att kommunicera med och styra medspelarna under hela matchen.

Då Brett inte är i full träning än så finns det en stor chans att du får stå i premiären mot mästarna Rosengård, hur känns det?

– Det känns spännande! Häftigt och lite nervöst på samma gång. Det blir en utmaning att se framemot om den kommer.

Hur skulle du själv beskriva dig själv som målvakt? Vad är dina styrkor?

– Jag är bra i luften. Jag vågar ta duellerna och gå upp i närkamperna på inlägg och i de fasta situationerna. Jag har också en bra spelförståelse, både defensivt och offensivt. Förhoppningsvis får jag visa det imorgon också.

Och har man Bayern Münchens målvakt Manuel Neuer som förebild kan man se likheterna i Moas styrkor.

Hon går alltså andra året på söderportsgymnasiet, en ung målvakt åldersmässigt men de som har sett Moa spela och träna kan vittna om annat. Brett Maron som tränar med både Moa och Sara Matsson berättar:

– Moa är ibland som en 30-årig målvakt med år av erfarenhet. Hon är alltid coollugn och motgångar rinner av henne likt vatten på en gås. För en 17-åring är det en styrka få spelare i samma ålder besitter.

Bild:Kristianstadsbladet.

Bild:Kristianstadsbladet.

Ni måste hålla med om att det ska bli spännande att se det lag som tar sig an IFK Kalmar imorgon. Av flera anledningar. Kan de unga visa framfötterna? Kan de äldre visa vägen? Ett genrep är alltid ett genrep och det finns många talesätt och som berättar hur bra säsongen kommer bli baserat på just denna matchen, oavsett resultat egentligen. Vi får väl se om det finns anledning till att använda dessa imorgonkväll…18.00 på Vilans IP.