Möt Amanda Edgren – projektledaren i KDFF för Kids in motion

Projektet Kids in motion är på turné i Kristianstad under pågående vecka. Kids in motion startades 2015 av Amanda Edgren och tränare Elisabet Gunnarsdottir. Här berättar Amanda om Kids in motion och varför hon ville bli ansvarig för projektet i KDFF.

Amanda Edgren inleder med att berätta vad Kids in motion är för projekt.

– Konceptet är spontanidrott som är gratis och det är fritt att gå och komma som man vill. Det är inget organiserat utan barnen får testa på vad de känner för. Vi spelare finns tillgängliga för barnen att hjälpa dem hitta sin aktivitet som de tycker är rolig att utföra. Vi kan stötta dem om de vill komma in i en förening, genom att ta kontakt med föreningen och se till att barnens önskan blir verklighet, förklarar Amanda.

Amanda startade Kids in motion tillsammans med tränare Elisabet Gunnarsdottir under sommaren 2015.

– Då började vi med ett pilotprojekt för att se hur idén skulle fungera. Sen gjorde vi en satsning inför 2016, som vi tyckte var lyckad. Vi var på Österäng hela våren, på Vilans IP på sommaren och tillbaka på Österäng på hösten. Vi kommer även i år vara på Österäng under våren, säger Amanda som fortsätter:

– Just nu håller det på att byggas en spontanidrottsplats på Vilans IP. Vi flyttar dit så snart den står färdig, vilket den väntas vara i sommar.

Förutom att Kids in motion i fjor besökte Österäng, gjordes även några skolbesök, dock i ganska liten omfattning.

– Men i år har vi utökat våra skolbesök och besökt skolor i februari och mars, berättar Amanda.

Varför startade ni projektet Kids in motion i KDFF:s regi?

– Det grundläggande syftet är hälsofrämjande effekter när barn rör på sig. Samtidigt blir det en mötesplats för social samvaro där barn kan träffa nya vänner. Mötesplatsen bidrar också till att integrationen ökar, säger Amanda som menar att det också är positiva möten för spelarna i KDFF.

– Vi i KDFF bedriver en elitverksamhet där fokus ligger på att tävla. Men Kids in motion handlar bara om glädje, vilket gör att det blir en kontrast för oss spelare, något som vi tycker är givande.

Anledningen till att Amanda var med och startade Kids in motion var tack vare sin utbildning.

– När vi startade Kids in motion hade jag gått ett år på min utbildning inom folkhälsovetenskap, som jag avslutat. Utbildningen handlade mycket om fysisk aktivitet, som jag har positiva erfarenheter av från min uppväxt. Det är något som jag vill dela med mig av genom Kids in motion, förklarar Amanda Edgren.

KDFF driver Kids in motion tillsammans med Skåneidrotten och Kristianstads kommun. När Kids in motion gör skolbesök sker det i samarbete med PwC.