Möt vår U17-tränare Ieva Melanija Kibirkstis

Det är inte bara fotbollsspelare som blir proffs utomlands. Det är inte bara spelare som flyttar från tryggheten hemma med familj och vänner, för att följa sin dröm i ett annat land. För en passion. För en fotboll.
När kroppen inte längre klarade av att spela på elitnivå såg Ieva (uttalas Jeva) bara en lösning. Att bli fotbollstränare. Hennes passion för fotbollen drev henne bort från Montreal, Kanada där hon växte upp, till college i USA där hon även spelade, vidare till Europa och slutligen här: I KDFF.

 

– Jag spelade i ungdomslandslagen för Litauen (Ieva har dubbelt medborgarskap) och sen även i A-landslaget som 17-åring. Men ända sedan jag var 15 år gammal, har rollen som tränare alltid varit en del av min fotboll. Jag har faktiskt aldrig haft något annat sommarjobb eller jobb än fotbollstränare! Haha.

B70A10FB-8163-4EBA-85C5-A9D6E11D060D:IMG_2708

Hur hamnade du här i Sverige?
– Efter college åkte jag till Finland för att studera idrottspsykologi och var där i två år för att ta min masterexamen. Sen åkte jag till Tyskland i knappt ett år för att leta jobb och då blev det att jag även testade att spela fotboll igen, för ett tyskt div.1 lag. Men på en träning så fick jag en smäll mot huvudet och det var min andra hjärnskakning på kort tid. Efter det kände jag att min egen fotbollssatsning var över och då fanns det egentligen bara två saker att göra: stanna kvar och testa mina vingar -eller att åka hem till Montreal.
– Min pojkvän bodde i Lund då så jag kände att jag ger det en sista chans att få och leta erfarenhet som tränare och samtidigt flytta till Sverige.
Så vad gjorde du då?
– Jag skickade ut en massa mail till alla svenska toppklubbar. Jag fick två svar. Ett från FC Rosengård. Och ett från KDFF.  Jag träffade Rosengård i en kvart, sen ringde Beta mig och vi träffades i Kristianstad- och pratade i tre timmar.

Ieva berättade sin historia och när Beta frågade varför hon ville bli tränare var svaret enkelt :
– Jag hade en tränare på college som inte trodde på mig och behandlade mig därefter. Han ignorerade min första stora hjärnskakning och när jag beslöt mig för att satsa på att bli tränare var det för att visa att man aldrig behöver vara eller bli som honom. Att han hade fel om mig och vad jag kan åstadkomma inom fotbollen.
Hon berättar vidare:
Jag brinner verkligen för ungdomsfotboll. Att se unga tjejer utvecklas, både som individer och fotbollsspelare och att få vara den som lyfter dem betyder otroligt mycket för mig.

Ieva har varit i Sverige och KDFF i drygt ett år. Från början var hon tränare både för klubbens U19 och U17 men från och med 2016 kommer hon att fokusera på den yngre gruppen och blir därför bara huvudtränare för U17.

 

Vad har varit det svåraste att vara här och träna ett ungdomslag?
– Det måste vara språket och fotbollskommunikationen med tjejerna under träning och match. Ibland går det lite för fort och det har blivit ett och annat missförstånd genom det, haha.

Vad har varit det bästa då?
– Det bästa? Att se utvecklingen på alla tjejerna i både U19 och U17. Speciellt i slutet av säsongen där vi visat både individuellt och som lag att det är två otroligt talangfulla grupper. Det ger energi att vilja lägga ner ännu mer tid och engagemang kring deras fotboll.

Vad är målet med 2016?
– Målet är framförallt att fortsätta utveckla individen och skapa en bra miljö i gruppen. En positiv träningsvilja där alla ska vilja träna varenda träning och på så sätt också få in en vinnarmentalitet i gruppen. Inte en mentalitet som bara är resultatbaserad, utan det ska handla om en inre drivkraft att vilja vinna och inte vara rädd för att ta chanser i match och träning för att nå framgång tillsammans.

Sen Ieva kom till klubben inför 2015 har inte mindre än sex spelare fått erfarenhet av att träna och/eller spela match med A-laget. Ett minst sagt bra betyg för en tränare som verkligen brinner för tjejerna hon tränar. Det märks när hon pratar om tjejerna och hennes kroppsspråk när hon är bland dem. Det märks att hon coachar från hjärtat. Vad mer kan man någonsin begära av en tränare?

35540367-83D9-40C8-A6BB-18E47DA8B97B:IMG_2705

 

/s