Nellie Karlsson gör efterlängtad comeback!

Ikväll kl. 18:00 spelar A-laget mot Växjö DFF. En träningsmatch där laget söker revansch sen förlusten mot Kopparberg Göteborg i måndags. Det blir den tredje matchen på tio dagar för tjejerna, en minst sagt intensiv vecka men där det funnits utrymme för att finslipa detaljer och ge hela truppen ovärderlig speltid. Men för en spelare är första matchen för säsongen ännu ej spelad. Förrän ikväll. Nellie är äntligen tillbaka ifrån den korsbandsskada hon ådrog sig för knappt ett år sedan. Och för att fräscha upp alla KDFF:ares minne: Här har ni henne…

Nellie Karlsson (Foto: Petter Arvidson BILDBYRÅN)

(Foto: Petter Arvidson BILDBYRÅN)

Nellie Karlsson föddes år 1995 på Växjö Lasarett, en liten tjej på endast 2kg. Nu drygt 20 år senare tillhör hon Kristianstads DFF och är snart tillbaka starkare än någonsin efter att ha ådragit sig sin andra korsbandsskada.

Med en boll i handen och en syster att dribbla av började kärleken för fotbollen redan i tidig ålder. Målvaktshandskar och mål var det som stod högst upp på önskelistan och på rasterna var det fotboll med killarna på grusplanen som gällde.

Fotboll har alltid varit en stor del i Nellies liv. Redan i unga år hängde fotbollen alltid med och var det inte systern Elin eller mamma och pappa så var det morfar som fick ställa upp och spela. Både mamma Madde och pappa Niklas är gamla fotbollsspelare där Madde också en gång i tiden spelat i allsvenskan med växjölaget Öster. Kanske är det dock pappans längd och huvudspel som blivit Nellies signaturer på fotbollsplan. Även om mamma och pappa varit stora stöttepelare är det nog ändå morfar Sören som är det största fanet.

– Jag kommer ihåg en gång när jag sköt och morfar stod i mål, hans finger gick ur led. Det stoppade dock inte honom utan vi fortsatte som vanligt. Det är en historia som morfar fortfarande berättar säger Nellie glatt. Han kommer på så många matcher han kan. Även om det är en bit att köra så gör han det så gärna.

Den första fotbollsträningen gjordes i Hovshaga AIF på den anrika ”arenan” Hagavallen. Här blev det idel seriesegrar och 100 meter bredvid även en del vunna matcher i en annan bollsport. Jo det är inte bara fotboll som tagit upp mycket av Nellies tid. Hon har även skördat stora framgångar i innebandy där hon på meritlistan har hela 2 SM-guld och 4 segrar i Gothia cup.

Hur kommer det sig att du just valde fotbollen?

– Jag höll på länge med innebandy och även friidrott ett tag. Efter min första korsbandsskada kände jag att det var dags att välja och då blev de fotboll. Jag tyckte innebandyn var hur kul som helst men för min del har alltid fotboll varit nummer ett ända sedan jag var liten.

Som 14 åring kom Nellie med till elitflicklägret i Halmstad med smålandslaget och där övertygade hon så pass mycket att hon fick chansen i landslaget. I dubbelmatcherna mot Norge gjorde Nellie mål redan i första matchen. En nickad hörna i mål och vinst med 3-2 är en hyfsat bra debut. Mål har hon gjort i hela sitt liv och är en av spetsegenskaperna. Men forward skulle senare förvandlas till något helt annat vilket vi återkommer till lite senare.

Fotbollssatsningen fortsatte sedan i 15 års ålder då hon tog steget upp till dåvarande serien söderettan och spel med Östers IF. Här kommer dock den första motgången. På första träningen med det nya laget hamnar hon helt fel efter ett skott och korsbandet går av. En hård smäll för vilken 15-åring som helst.

Cirka ett år efter operationen och med en lång rehab bakom sig skulle Nellie äntligen få chansen att visa vad hon gick för i nya laget.

– Det var min första säsong på hög nivå, Öster spelade då i söderettan (nuvarande elitettan) och det var ganska nervöst att komma tillbaka från en så stor skada till en nivå man inte varit i närheten av innan. Men med tiden vande man sig och vågade ta för sig mer och mer.

Att återigen få chansen att visa vad hon gick för i landslaget skulle inte dröja länge. När truppen till träningsmatcherna mot Norge i Säffle och Karlstad skulle tas ut fanns Nellie med. Bara ett halvår efter att ha kommit tillbaks på riktigt. Kommande sommar skulle även landslaget spela EM-slutspel i Wales vilket en åter igen chockad Nellie skulle bli kallad till.

Hur var det att få spela ett EM-slutspel?

– Så klart jättekul och spännande! Att få se hur det funkar och uppleva det är hur kul som helst.

Inför säsongen 2013 ändrades serierna för damfotbollen. Två stycken division 1 serier skulle bli till en elitetta där Öster lyckats få en plats efter en bra säsong. Första säsongen i elitettan blev dock väldigt tung för Öster då spelarrotationen varit stor och man stått med ett väldigt ungt lag. Efter en väldigt tung höstsäsong med bara 4 inspelade poäng åkte man ur landets näst högsta serie. Nellie, som var en av de tongivande spelarna i laget och även landslagsspelare, fick då ta ställning till om hon skulle spela kvar i Växjö och division 1 eller flytta och spela högre. Valet landade på Växjö där hon nu också kunde gå ut skolan och ta studenten.

Ny klubb

År 2014 bildades en ny klubb i Växjö sedan Öster tvingats lägga ner laget efter degradering från elitettan. För Nellie gick säsongen bra även om det var en omställning att byta från forward till vänsterback efter ett önskemål från landslagsledningen.

Hur kändes det att gå från forward till vänsterback?

– Det var ju såklart en stor omställning, jag hade aldrig ens tänkt mig som back tidigare. Men ju mer man spelade där desto bekvämare kände jag mig.

Efter en händelserik säsong 2014, som tillslut innehöll både ett F19 EM i Norge med landslaget, missat avancemang till elitettan och en meniskskada på hösten, gick flyttlasset till allsvenskan och Kristianstad. Tillsammans med tvillingsyrran Elin fick Nellie göra ett inhopp i premiären hemma mot Umeå. I tredje matchen för säsongen, hemma mot Göteborg, fick Nellie chansen från start. Nu som forward vilket skulle visa sig vara ett lyckodrag av tränare Beta. Redan efter 30 min hade Nellie gjort 2 mål.

Efter den matchen har det alltså främst blivit rehab då hon på träningen efter hade oturen och drog andra korsbandet… Men skam den som ger sig och snart 1 år efter längtar vi efter att få se henne i match igen. Och efter senaste framträdandet har vi ju ganska höga krav!

Och kanske var det de där timmarna med morfar som har gjort Nellie till den duktiga fotbollsspelare hon är idag. Frågar du morfar Sören själv är det i alla fall så…

Lagkamraterna får ordet:

Alice Nilsson: Hmm, Nellie är lång, lång och lång… Bortsett från det är hon en riktig skojare som alltid lägger den där kommentaren med extra finess. Tror även att hon är den mest allmänbildade personen i vårt lag även om hon inte hade klarat sig särskilt bra utan sin mamma (tvillingsyrran) Elin. Nellie är en fantastisk person med en ännu mer fantastisk vänsterfot som kommer leverera många delikatesser på planen i år. Jag satsar på att hon är en stark kandidat till att vinna årets nickmåls-liga.

Lisa Karlsson: Nellie är personen alla ser upp till (alltså hon är sjukt lång). Hon är en person som man bara blir glad av att se då hennes humör alltid är på topp. Hon har den där goaste ”jag tar det som det kommer” inställningen, vilket hennes twin kanske inte alltid uppskattar ;). Förutom hennes sjuka vänsterfot så är hon även huvudspelets mästare och kommer vinna många nickdueller i år. Nellie är helt enkelt en underbar person.

Fakta:
Namn: Nellie Karlsson
Född: 9 juli 1995
Klubbar: Hovshaga AIF, Östers IF, Växjö DFF och Kristianstads DFF
Lyssnar helst på: Spotify top-50
Tittar helst på: Serier
Okänd talang: Är en baddare på att baka cornflakes-kakor