Sif Atladottir: – Jag är lika stolt över att spela för KDFF som jag är att spela för landslaget

Hon är inne på sin sjunde säsong i KDFF. Samtidigt firar hon 10-årsjubileum i det isländska landslaget (med lite pauser här och där). Nu är Sif Atladottir med på ett till landslagsuppdrag när hon spelar med Island i Algarve Cup i Portugal.

Sif Atladottir spelade sin första A-landslagsmatch för Island år 2007 mot Italien i Algarve Cup, vilket betyder att i veckan firar hon 10-årsjubileum i det isländska landslaget (med lite pauser här och där).

Kan du berätta hur tiden i landslaget har varit för dig?
– Det är väldigt många känslor som kommer fram när jag tänker tio år tillbaka och mycket som har hänt under den tiden. Känslan när jag läste mitt namn för första gången i A-truppen, känslan innan första matchen jag startade, känslan att stå framför sina landsmän och sjunga nationalsången, till att sjunga den på EM-slutspel i Finland och Sverige. Den känslan är obeskrivlig, säger Sif och fortsätter:

– Men det har varit en tuff och kämpig väg. Jag tror jag har gått hela varvet med att uppleva allt som en spelare kan uppleva inom ett lag. Att komma in som en ny spelare och se vad som krävs för att spela på landslagsnivå, till att ta plats som startspelare, bli skadad, bli gravid och föda barn och få kämpa mig tillbaka i matchform och kämpa att ta tillbaka en plats igen. Det har varit väldigt tufft och ofta svårt. Men glädjen och lyckan som jag har upplevt samtidigt, är något jag värderar högre än den svåra tiden. Så jag kan kanske säga att resan har varit som en berg- och dalbana, som jag har njutit av.

Vad är ditt bästa minne i landslaget?
– Jag har så många olika bra minnen från landslaget. Om jag bara får välja ett, då måste jag säga när vi slog Holland med 2-1 under EM 2013 i Sverige och vi gick vidare från gruppen.

Hur känns det att få representera KDFF i landslaget?
– Jag är lika stolt över att spela för Kristianstads DFF i Damallsvenskan som jag är att spela för landslaget. KDFF har betytt otroligt mycket för mig i min karriär. Jag är inne på min sjunde säsong och klubben och staden har blivit en stor del av mitt liv och kommer alltid att finnas i mitt hjärta, säger Sif Atladottir.

Island kommer i sin grupp i Algarve Cup få möta Norge (1 mars), Japan (3 mars) och Spanien (6 mars).

– Vi spelade mot Norge i gruppspelet under EM i Sverige, men jag har inte spelat mot dem sedan dess. De har en stark och spännande trupp. Japan spelade vi i KDFF mot i somras. De har så skickliga och snabba spelare med riktigt duktiga fotbollshjärnor. Spanien är ett väldigt spännande lag som blir väldigt intressant att följa under kommande EM-år. De har duktiga, skickliga spelare som blir roligt att möta på Algarve Cup.

Hur skulle du beskriva det isländska landslaget?

– Våra förfäder är vikingar och jag tror att vi har fortfarande den mentaliteten. Vi har en bra blandning av äldre och unga spelare som kombineras bra ihop. Kärnan i gruppen har spelat ihop i många år, så gruppen är ganska sammansvetsad, säger Sif Atladottir.